En feminisme for alle

Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen! I dag er dagen for å kjempe mot undertrykking på bakgrunn av kjønn i alle leire. Det som skiller kvinneundertrykking fra mange andre former for undertrykking er at den gjennomsyrer så mange deler av samfunnet at man kan komme fram til samme eller liknende konklusjoner ved hjelp av vidt forskjellige analyseverktøy. Hvis du spør feminister hva som er grunnen til at de mener det de mener kommer noen til å begynne å snakke om økonomi, og andre om en normforsterkende barnehage. Det er umulig å gi en fullstendig oversikt over alle områdene man kan oppdage kvinneundertrykking gjennom, fordi de glir over i hverandre, og ofte overlapper andre former for undertrykking, som nord-sør-undertrykking. Her er likevel et lite utvalg:

Økonomi: Kvinner eier 1% av verdens eiendom og er i flertall i reproduserende yrker som ikke blir ansett for å være «verdiskapende», eller ikke i jobb i det hele tatt. Datoen for kvinnedagen er dagen februarrevolusjonen i Russland starta, og mange hevder, med rette, at siden dagens økonomiske system støtter opp under kjønnsforskjellene i så stor grad at likestillinga har alt å vinne på å bytte det ut.

fembanner

Min håndplakat for idag.

 

Sjøltillit: Den tredje største dødsårsaken blant unge kvinner i Norge er spiseforstyrrelser, en stor andel av jenter har opplevd å bli klådd på eller annen seksuell trakassering og voldtekt er i det hele tatt et eksisterende problem. Vi, og særlig jenter, blir omgitt av reklame og andre (kommersielle) budskap som forteller oss at vi ikke streker til og at det finnes objektive normer for skjønnhet som alle skal passe inn i. For de som tror at vi har likestilling, og at kvinnekampen er over, les: Dette er et problem som blir verre!

mario

Tror jeg har hørt denne historien før. Men for 1700 år sida het han St. Georg

Språk og kultur: Når Sylfest Lomheim agiterer for ikke-biologisk kjønn på nynorsk, når «man» er et upersonlig pronomen og vi kun relativt nylig har fått avskaffa ordet «stortingsmann» er det uttrykk for at folk tenker forskjellig om menn og kvinner. I spill og filmer er menn som regel protagonister og antagonister, de som driver fortellingen framover, mens kvinnene er passive «belønninger» på slutten av filmen. Det hadde ikke forandra historien en millimeter hvis Bowser hadde tatt favorittskoene til Super Mario og ikke en prinsesse. Dette er ting som gjør at vi vokser opp til å tro at kjønnsforskjeller er noe naturlig. I tillegg til at det blir ufattelig kjedelig å se praktisk talt den samme filmen om og om igjen.

Patriarkatet er som et mangehoda troll, og sjøl om noen kamper kanskje er viktigere å ta enn andre er det påfallende at uansett hvilket aspekt man forsøker å kjempe mot, så får man beskjed om at noe annet er viktigere. Solidaritet med u-landskvinner har vært på paroler i 8. mars-tog i mange år uten at Sylvi Listhaug har brydd seg, men når regjeringas økonomiske likestilling (eller mangel på sådan) blir kritisert blei det plutselig viktig. Erna Solberg kaller psykiske lidelser for en folkesykdom, men når noen foreslår å merke retusjert reklame blir det stille. De kritiserer feministiske kampsaker har verken fulgt med i historietimen eller forstått hvordan kvinnekamp fungerer; vi tar din sak i mårra!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s