Til forsvar for dugnadssamfunnet

I dag presenterte NRK.no en sjokkerende nyhet: Rike mennesker vil gjerne unngå å dele hvis de kan slippe. Etter en analyse av hva landets 500 rikeste betaler i skatt har de funnet ut at av dem er det over 10 % som ikke betaler inntektskatt.

Skattesnylter

For oss med ørlite grann sans for kritisk refleksjon og fellesskapsånd er dette skremmende lesning. Ikke bare forteller det at de rikeste i landet ikke bidrar til fellesskapet så mye som den vedtatte politikken tilsier at de burde, vertfall hvis jeg tror jeg har forstått en dråpe av norsk skattepolitikk, det forteller også to ting til som er veldig skremmende.

For det første får vi vite hvor himla viktig formueskatten er. Hvis ikke det hadde vært for den, hadde ikke disse finansfyrstene betalt skatt i det hele tatt. Vi hadde rett og slett endt opp med en gruppe mennesker som ikke ser ut som folk flest, kler seg underlig, snakker fremmede språk, er dårlig integrert i norsk kultur, snylter på velferdsgoder når det gagner dem og ikke bidrar til fellesskapet med et rødt øre. Man kan bli NDL-er av mindre. Hvor viktig formueskatten, og alle andre skatter for den del, er ganske sjølsagt for en del folk, og de aller fleste ser ut til å være enige i at alle bør bidra til fellesskapet. Men da er det underlig, dobbeltmoralsk og litt skummelt å se at formueskatten stadig blir angrepet fra alle bauer og kanter. Kan ikke en gang politikerne lese tabeller? Det er ikke så vanskelig, men vi kan ta det sakte likevel. Ta Kjell Inge Røkke som et tilfeldig eksempel fra toppen av lista:

Røkke har en formue på 11.796.755.346 kroner og enorm inntekt på hele kroner 0.
Røkke betaler 130.210.981 kroner i skatt
Siden Røkke har en inntekt på 0 kr, så betyr det at han også betaler 0 kr i skatt på inntekt.
Dette betyr at Røkke betaler en formueskatt på 130.210.981 kr. (All skatten han betaler minus det han betaler i inntektsskatt)
Hvis vi hadde tatt bort formueskatten, hvor mye hadde Røkke betalt i skatt totalt?
Løsning: Alt han betaler i skatt (130.210.981 kr) minus formueskatten han betaler (130.210.981 kr)
130.210.981 kr – 130.210.981 kr = 0 kr

Uten formueskatten ville altså ikke Kjell Inge Røkke, Norges rikeste mann, betalt skatt i det hele tatt. Hvis dette også var uforståelig, anbefaler jeg at du oppsøker nærmeste kunnskapsminister eller mattetime i tredjeklasse.

Det som kanskje er enda mer skummelt, hvis noe sånt kan tenke seg, så er det å tenke på hvordan de har fått til dette. Det er jo åpenbart at i alle normale sammenhenger, ville ingen finne på å si at 10% Norges 500 rikeste ikke har inntekt. Bokmålsordboka definerer «inntekt» som beløp som en tjener, og det er ganske åpenbart at disse menneskene tjener ganske mye. Det eneste problemet er bare at de klarer å omdefinere inntjeningene sine på en sånn måte at de ikke teller som inntekt i skattesystemene. I praksis betyr dette at hvis de trikser nok med tallene, og flytter pengene via nok skrivebord, så trenger de ikke betale skatt i det heletatt. Skatteparadiser har allerede skapt litt debatt, selv om det ikke har vært på langt nær nok. Konsekvensen av dette er at under dagens regler betaler de rike akkurat så mye i skatt som de vil. Resten sender de til skatteparadiser, eller flytter fra et annet skrivebord. Det kan ikke være bare med som synes dette virker som en dårlig basis for et velferdssamfunn.

Jeg er verken tallknuser eller økonom (hvis noen som er det har et innspill til meg, så ta gjerne kontakt), så jeg kan ikke gi noen fasitsvar for akkurat hvilke tiltak som trengs. Men jeg har en mistanke om at den involverer både formueskatt og bedre kontroll av «inntekt» enn i dag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s