Til bekymra storbarnsforeldre

Innimellom dukker det opp foreldre i de offentlige debattene som er bekymra fordi ungdommene deres drikker, fester, ruser seg, havner i utrygge miljøer, skulker skolen og deltar i unevnelige aktiviteter. Like ofte avkrefter en eller annen ekspert denne myten, og sier at ungdom drikker mindre, ruser seg mindre, har mindre sex og gjør mindre av andre ufyselige ting enn generasjonene før oss. Og så kan vi le av enda en overbekymra forelder som ikke kan huske alle aktivitetene fra sin egen ungdom.

Dette kunne selvfølgelig vært helt greit. Innimellom bør foreldrene minnes på at ikke alt var bedre før, og at deres egne foreldre hadde mye større grunn til å være bekymra da de sjøl var unge. Det som gjør hele debatten veldig usmaklig er at den foregår parallelt med en annen, og mye viktigere, diskusjon om ungdom: problematikken knytta til psykisk helse.

image

Alle sosiale mediene, kombinert med en konkurransebasert hverdag (les: skole) er med på å gjøre ungdom, og særlig jenter, til psykiske nervevrak som pugger til de besvimer og legger ut bilder av seg sjøl på Instagram etterpå. Forventningene om at man skal være vellykka, både sosialt, utseendemessig og på skolen, ligger over dagens ungdomskultur tettere enn fred og kjærlighet på 60-tallet og revolusjonen på 70-tallet.

Sjøl har jeg heldigvis stort sett unngått både ekstremt forventningspress og bekymra foreldre, men det hindrer meg ikke å bli rasende på at noen kan tillate seg å la disse debattene eksistere samtidig. Å i det hele tatt nevne at foreldre bør bekymre seg mer for ungenes festekultur når de samme ungdommene nesten pugger og slanker seg til døde er ikke mindre enn en frekkhet som man bare kan tillate seg når man ikke har peiling på hva man snakker om.

Man kan knapt fortsette debatten om ungdom uten å gjenta ting som alt har blitt sagt, men vi tar en repetisjon: Vi ungdom er høfligere enn før. Vi ungdom er mer pliktoppfyllende og lydige enn før. Vi ungdom har et bedre forhold til foreldrene våre enn før. Skole og karakterer har aldri vært viktigere for ungdom enn før. Vi ungdom fester og ruser oss mindre enn ungdom før oss. Og vi setter rekorder i dårlig sjøltillitt, spiseforstyrrelser, prestasjonsangst og hvor misfornøyde vi er med oss sjøl. Jeg tror debatten om ungdoms psykiske helse fortjener litt mer oppmerksomhet enn foreldres bekymringer om festing.

Når psykisk helse slutter å være et problem blant ungdom. Når ingen lenger besvimer av puggeutmattelse eller mister alle vennen sine i kampen om 6-eren. Når spiseforstyrrelser slutter å ødelegge ungdoms liv. Når du faktisk har statistikken på din side. Da, kjære storbarnsforelder, kan du få lov til å skrive avisartikkel om hvor bekymra du er for drikking i helgene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s