Synsing om arbeidstid

Til nå har jeg unnlatt å skrive så mye om lærernes arbeidstidsforhandlinger. Jeg er ikke lærer og en av det smarteste tingene jeg har hørt om denne konflikten er at altfor mange tror de kan noe om skole bare fordi de har vært elever (Jeg kan ikke huske hvem det var som sa/skreiv deg, men ære være vedkommende uansett). Jeg har derfor prøvd å unngå å virke som enda en klysete elev som tror han veit noe om det å være lærer ved å holde kommentarene mine til et minimum. Men jeg pleier å være ganske flink til å late som jeg veit hva jeg snakker om, så nå som konflikten har hatt sommerferie tar jeg sjansen påå gjøre et forsøk.

Min første hilsen går til dere som spøker med at lærerne selvfølgelig må ta sommerferie før de kan gå ut i streik. Enten har dere glømt hvordan det var å være skoleelev om sommeren, eller så har dere misforstått poenget med en streik. Eller så er dere bare veldig korttenkte og bitre. Lærernes jobb er nødvendigvis knytta til elevenes skoleår, og det er liten vits i å si “Nå streiker vi, så elevene får ikke undervisning!” Mens alle elevene er på sommerferie.

 

Den eneste unnskyldningen til disse korttenkte spøkefuglene er at de føler seg bitre over lærernes lange sommerferie. Kanskje har de også barn som sitter inne foran en skjerm halve fellesferien mens lærerne ikke gjør noe for å endre på det. Men da glømmer de at lærer er det eneste yrket hvor man tar med seg kontormateriale på jobb og håper at ingen hjemme legger merke til det, istedenfor motsatt. De glømmer at lærere må varsle familien sin om at “den dagen kommer jeg ikke til å være tilsnakkelig, siden klassen min må ha tilbake heldagsprøven til dagen etter”, og at selv en matteprøve ikke kan rettes av en datamaskin, men krever tolkning og godvilje. Og de glømmer at hvis man regner med forberedelsestid, så hadde elevenes skoledag vært mye kortere enn i dag hvis lærerne skulle hatt vanlig arbeidstid. Lærerne har like mye jobb som alle andre hvert år, de må bare fordele tiden annerledes.

Min neste hilsen går til papirmølla i utdanningsbyråkratiet. Å kritisere byråkratiet er nesten blitt en slags folkereligion, men det gjør ikke kritikken mindre sann. Vi lever i et samfunn som krever at alt som koster penger skal gi en gevinst. Dette betyr at for å få lov til å holde på men noe, for eksempel drive skole, så må man kunne vise til resultater. Det sier seg jo sjøl, hvis man skal ha et mål om at resultatene skal bli bedre. På enkelte områder er den norske skolen blant de beste i verden. Dessverre er det vanskelig å måle egalitære væremåter og demokratiforståelse på en skala fra en til seks (sjøl med plusser og minuser), så dette blir nedprioritert. Isteden får lærerne i oppgave å gjøre om elevenes faglige prestasjoner til et språk som byråkratene forstår; skjemaer og tall. Det er ikke dette lærerne er ansatt for å gjøre. Jeg håper ikke jeg er aleine om å synes at en god lærer er en som klarer å formidle kunnskap til elevene sine, og ikke en som er flink til å formidle kunnskap om elevenes kunnskap til en byråkrat. Jeg vil at lærerne skal bruke tida si på å forberede timene sine. Finne spissformuleringer og huskeregler som gjør det enklere å huske de de skal lære. Jeg vil ikke at de skal bruke tida si på å fylle ut skjemaer og føre detaljerte fraværs- og karakteroversikter for at man skal kunne lage statistikk. En drømmelærer er ingen drømmebyråkrat. Det er lurt å huske på.

 

Min siste lille hilsen går til lærerne sjøl. Lykke til! Nå har dere måtte finne dere i nok dritt fra politikere, tallknusere, PISA, avisene, “avisene” og vanlige folk. Det er tydelig at ingen har tenkt til å gi dere gi dere den respekten dere fortjener, men jeg ønsker dere lykke til med å ta den sjøl. Alle ser til Finland for å finne sine utdanningspolitiske gullkorn, men dere har valgt å bli lærere i et land hvor yrket er dårlig ansett, dårlig betalt og hvor dere stadig vekk får kjeft av folk som tror de veit hva de snakker om. Det står det respekt av.

6 thoughts on “Synsing om arbeidstid

  1. BoB

    Ja klager en lenge nok så vil de fleste begynne å tro på disse stakkars folkene som tross alt har tatt på seg denne jobben.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s