Hvorfor karakterer i skolen ikke fungerer – Del 2 av mange

Skolen bygger på motivasjon. Det er umulig å sette opp motivasjon som en av mange faktorer for læring. Hvis du er fullstendig umotivert, så lærer du heller ingenting. Så enkelt er det. Men det er “for enkelt” å si at karakterer er umotiverende, og kalle det et argument mot karakterer. De er umotiverende, men det er en hel haug med grunner til det.

IMG_20140516_151606

En av grunnene til at karakterer er umotiverende er at man får en unyansert bakgrunn for å sammenlikne egne prestasjoner med andre. Man kan selvfølgelig ende opp med at det blir en konkurranse mellom alle elevene i hele klassen, men alle som har oppholdt seg ti minutter i et klasserom veit at det er helt urealistisk. Noen har kanskje mulighet til å konkurrere, men det vanlige er heller at du ser at noen gjør det mye bedre enn deg, tilsynelatende uten å legge noe særlig innsats i det. Ikke alle har de samme forutsetningene for å lære. Kanskje læringsmåtene ikke passer for dem. Kanskje de har et gjensidig hat til læreren sin. Eller kanskje (mer sannsynlig) kommer de fra et hjem hvor skole ikke er like stas, og man ikke snakker så mye om fysikk, filosofi og teologi ved middagsbordet.

Når du sjøl sliter og strever for å holde på en toer eller treer, så er det forferdelig demotiverende å se at andre får femmere og seksere uten å løfte en finger. Karakterer kan derfor gi en stor motivasjonsknekk hos de svakere elevene, men heller ikke de mer privilegerte er unntatt. De fleste har minst ett eller to fag de gjør det dårlig i, og der faller lysta til å jobbe samtidig med karakteren. Derfor er karakterer kraftig med på å opprettholde klasseskiller i skolen, og et pedagogisk problem for alle elevene.

1 thought on “Hvorfor karakterer i skolen ikke fungerer – Del 2 av mange

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s